PekkaLehtinen1 Elämä väreissä on kaunis

Tunteet ja halut eivät kerro oikeaa ja väärää

Tunteet ja halut eivät kerro oikeaa ja väärää!

Tämä aika tuntuu korostavan sitä, että tunteet ja mieliteot ovat asioita, jotka ohjaavat ihmisten toimintaa. Huudetaan kovaan ääneen, että eihän rakkaus voi olla väärin. Kyllä voi ja on monesti väärin – lihallinen rakkaus ei kerro oikeasta ja väärästä, vaan se voi johtaa ihmisen todella vääriin tekoihin; aviorikoksiin, lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja muihin tuhoisiin asioihin. Tunteet ja mieliteot ja halut eivät siis kelpaa kertomaan oikeaa ja väärää – ne eivät erota hyvää ja pahaa. Myös tämän ajan ihmisen omatunto on särkynyt ja sekoittunut tuhansista erilaisista viesteistä, jotka meidän silmiemme ja korviemme eteen ja mieleen tuodaan tämän päivän monipuolisessa tiedotuksen maailmassa. Valhetta ja totuutta on vaikea erottaa.

Tämän ajan taikauskon pohjalle perustautuva ihminen, joka on hylännyt Jumalan ja jolle Jeesus on vain kirjojen taruolento, on nostanut ihmisen keskiöön, ihmisestä itsestään on tullut oma jumalansa, joka itse voi päättää, mikä on oikein ja mikä väärin; mikä on hyvää ja mikä on pahaa. Tämän ajan maailman valtaisa tiedotustulva korostaa, että sinä saat etsiä nautintoja mahdollisimman paljon, sinä saat haluta kaikkea mahdollista ja hankkia niitä asioita, miten parhaaksi näet ja miten sen helpoimmin saat; ’sinä olet sen arvoinen, toteuta mielitekojasi, halujasi ja himojasi parhaasi mukaan, se on todellista vapautta’.

Tällaisessa maailmassa myös lait säädetään sen mukaan, kuka tai mikä ryhmä kulloinkin pääsee tai saa vallan toteuttaa lainsäädäntöä. Oikea ja väärä, hyvä ja paha määrittyvät nyt tuon vallanpitäjän tahdon mukaan. Niinpä saa tappaa sen, joka itse on täysin kyvytön puolustamaan itseään, joka ei osaa sanaakaan vielä sanoa ja jolta ei kysytä: ’haluaisitko elää täyden elämän’. Joku toinen on määritellyt heikon ja puolustuskyvyttömän oikeudet – hänelle ne eivät kuulu. Samaan aikaan  julistetaan ihmisarvoa ja tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta suureen ääneen. Siinä maailmassa saa vapaasti nauttia seksuaalisuudestaan mielin määrin, vastuuta ei tarvitse ottaa, eikä seurauksista välittää. Siinä maailmassa saa kerätä suuria voittoja kaupankäynnissä, sille ei ole ylärajaa; saa myös houkutella valheilla ihmisiä tekemään sijoituksia, joissa voi menettää kaikki rahansa; saa ottaa niin suurta vuokraa, ettei tavallisella palkansaajalla ole varaa sitä maksaa ja valtion onkin tultava miljardipanoksilla apuun. Siinä maailmassa huudetaan, että yrittäjän pitäisi saada päättää, mitä työntekijöille maksetaan – olemmehan globaalimaailman kilpailussa mukana.

Ihminen ei itse pysty määrittämään sitä, mikä on oikeaa ja mikä väärää; sen on tultava ihmisen ulkopuolelta. On jostain löydettävä varma tieto siitä, mikä on hyvää ja mikä on pahaa. Ihmisen omat määrittelyt johtavat pahuuden mittaamattomaan valloilleen pääsyyn; itsekkäät halut ja himot ohjaavat ihmisen toimintaa ja elämää. Tunteiden, mielitekojen ja halujen toteuttamisen polun varrelle jää paljon särkyneitä, haavoitettuja, petettyjä, hylättyjä, jätettyjä, valheellisin sanoin hyväksikäytettyjä, ryöstettyjä katkeroituneita ihmisiä, joiden sisin huutaa kostoa!

On vain kaksi tietä; toinen on edellä kuvattu itsekkään ja omia mielitekoja toteuttavan ihmisen tie ja toinen on se tie, jota Jeesus viitoittaa Raamatussa. Jeesus kääntää asiat aivan toisin: luovu omista pyyteistäsi ja haluistasi ja keskity auttamaan ja palvelemaan muita ihmisiä. Ota täysi vastuu elämästäsi ja valinnoistasi, ajatuksistasi, sanoistasi ja teoistasi, ole rehellinen, ahkera.  Pidä se, minkä lupaat, älä kisko suuria voittoja, älä siis ole ahne, tyydy vaatimattomaan elämään, anna pois ylimääräinen, sillä tarvitsevia ja puutteessa olevia on yllin kyllin ympärilläsi. Pane lähimmäisesi tarpeet etusijalle ja tyydy itse siihen, minkä olet saanut rehellisellä työllä ja ahkeruudella. Ota Jeesuksen elämän ohjeet todelliseksi tavoitteeksi omassa elämässäsi, ole uskollinen, ole ystävällinen, kunnioita toisia, he ovat yhtä arvokkaita, kuin sinäkin. Valitse siis oikea tie ja hylkää väärä!

Pekka Lehtinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat